Arama
    Ürgüp Belediyesi
    Geri

    T.C.

    ÜRGÜP BELEDİYESİ

    BELEDİYE EMİR VE YASAKLARI YÖNETMELİĞİ

     

    BİRİNCİ BÖLÜM

    Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

    Amaç

    Madde 1- Bu yönetmelik, kanunların Belediyelere verdiği görevleri yerine getirmek, sağlık, huzur, esenliğin korunabilmesi ve ilçemizde düzenin ve güvenin tesis edilmesi, halkın mahalli müşterek nitelikteki ihtiyaçlarının belirli kurallar çerçevesinde karşılanması amacıyla hazırlanmıştır.

    Kapsam

    Madde 2- Bu yönetmelik Ürgüp Belediyesi görev, yetki ve sorumluluğunda bulunan yerleri kapsar.

    Hukuki Dayanak

    Madde 3- (l) Bu yönetmelik, 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 15. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine binaen hazırlanmıştır.

    Tanımlar

    Madde 4- (1) Bu yönetmelikte geçen:

    Belediye                                   :Ürgüp Belediyesini

    Belediye Başkanı                     :Ürgüp Belediye Başkanını

    Belediye Meclisi                      :Ürgüp Belediye Meclisini

    Belediye Encümeni                  :Ürgüp Belediye Encümenini

    Belediye Zabıta Müdürlüğü   :Ürgüp Belediye Zabıta Müdürlüğünü

    Diğer Görevliler                     :Ürgüp Belediyesinin Diğer Müdürlüklerinde Görevli Memurlarını ifade eder

     

    İKİNCİ BÖLÜM

    Genel Kurallar

     

    Günlük Yaşam ve Temizlik ile ilgili Kurallar

    Madde 5- (1) Aşağıdaki durum ve fiiller yasaktır.

    1. Bina ve işyerlerinden caddeye, sokağa, aydınlatma boşluğu ve yan parsellerde bulunan arsalara ve belediyenin belirlediği alanların dışına çöp ve benzerini atmak.
    2. Umumi çeşmelerden motorlu ve motorsuz araçlarla veya hortumla kişisel kullanım amacıyla su almak, çeşmenin etrafını kirletmek, zarar vermek ve devamlı işgal etmek, bu yerlerde her çeşit eşya, taşıt aracı ve hayvan yıkamak.
    3. Yollara, kaldırımlara, halı ve paspas vb. şeyler sermek.
    4. Atık toplama konteynerlerinin ve atık biriktirilen yerleri karıştırmak, etrafını kirletmek, buralardan atık malzemeleri almak.
    5. Etrafı kirletecek veya fena koku yayacak deri, kemik, gübre, paçavra vs. sermek, kurutmak ve dökmek.
    6. Cadde üzerinde bulunan ev ve işyerlerinin dış kısımlarının boyanması, tamiri veya temizlenmesi esnasında gelip geçenlerin üzerinin kirletilmemesi ve emniyetinin tehlikeye düşürülmemesi için lüzumlu koruyucu tedbir almamak.
    7. Bina çatılarında toplanan yağmur sularını zemine indiren boruları eksik/kırık bırakmak suretiyle gelip geçenlere ve binanın yapısına zarar vermek.
    8. Umuma açık tuvaletlerde; genel temizliğin gün içerisinde periyodik olarak yapılması zorunludur. Aynı zamanda umuma açık tuvaletleri kirletmek ve mevcut malzemelerine zarar vermek.
    9. Her türlü bina ve inşaat dahilinde çıkan yeraltı ve yerüstü sularını yollara veya yaya kaldırımlarına akıtmak. (Zaruri hallerde bu gibi boşaltmalar en yakın yağmur suyu kanal ızgarasına ya da kanalizasyona hortum vasıtasıyla akıtılabilir.)
    10. Sokak, cadde, bulvar, meydan vb. yerlerde araç, halı, kilim vb. her türlü eşya yıkamak.
    11. Özel hukuk kişileri ile kamuya ait binaların, abidelerin, yeraltı ve yer üstü geçitlerinin, korunması gereken kültür varlıklarının, cadde ve sokaklarla tretuvarları, tebeşir, yağlı boya, sprey boya vs. ile karalamak, şekil çizmek, tahrip etmek ve kirletmek.
    12. Her çeşit eşya ve malzemenin yükleme, boşaltma ve tamiri sırasında yerleri etrafı kirletmek.
    13. Şehir içerisinde yetki verilmiş firma haricinde el arabası, çekçek, at arabası vb. ekipmanlarla hurda, atık, kâğıt vb. şeyleri toplamak ve depo etmek.
    14. Binalardan dışarıya çıkan soba borusu, baca, klima suyu, kanalizasyon, fosseptik ve her türlü sanayi kirli sularının, akıntı ve sızıntısını önleyici tedbir almamak.
    15. Restoran, lokanta, çay bahçesi, gece kulübü vb. işletmelerin cadde ve sokaklara çıkardığı atıkların dağılmasına ve parçalanmasına engel tedbirleri almamak. (uygun atık kovası bulundurmamak)
    16. Özel olarak imal edilmiş geri dönüşüm konteynerlerine uygun olmayan atıkları atmak.
    17. Belediyemizce belirlenen çöp konteynerlerine çöp ve süprüntü kapsamına girmeyen maddeleri koymak;

     

                                  Çöp ve süprüntü kapsamına girmeyen maddeler:

    -Her türlü inşaat atıkları taş, tuğla, moloz, çimento, kireç, kereste, demir, malzeme ve atıkları

    -Ev ve işyerlerinden çıkacak tahta, talaş ve odun parçaları,

    -Bilumum imalathane ve fabrikalardan kaynaklanan üretim atıkları,

    -Tamir edilen yol artıkları, yol çamur ve molozları,

    -Budanan, kesilen ve kırılan ağaç dalları,

    -Park, bahçe, sebze ve meyve atıkları,

    -Kalorifer, kül ve cürufları

    Çöp süprüntü kapsamına giren maddeler:

    -Mutfak ve yemek artıkları,

    -Elektrik süpürgesi artıkları, süpürge artık ve süprüntüleri,

    -Ağaç yaprakları, yol ve caddelere pisleyen hayvan pislikleri,

    -Daimî ve geçici Pazar yerlerinin süprüntüleri.

     

    1. Hazır beton firmalarının inşaatlara harç nakletmeleri esnasında harç nakil araçlarından cadde, sokak ve meydanlara harç malzemesinin dökülmesini engelleyecek şekilde önlem almamak.
    2. Hazır beton taşıyan araçların, hazne içindeki harç(beton) kalıntılarını çevreye boşaltmak yasaktır.
    3. Hazır beton taşıyan araçların, haznelerini boşalttıktan sonra cadde, sokak, meydan ve yerleşim birimleri arasında araçları temizleyip yıkamak yasaktır.
    4. Şehir içerisindeki arsaların temiz tutulmaması, buralara görüntü kirliliği oluşturacak her türlü eşya ve benzeri şeyleri atmak veya biriktirmek.
    5. Yerleşim yerlerinde ve boş alanlarda; çöp atıkları vb. malzemeleri toplamak, biriktirmek ve yakmak.
    6. Belediyemiz mülkiyetinde bulunan alanlarda izin alınarak gerçekleştirilecek etkinlik ve organizasyonlarda kullanılan alanın temiz bırakılmaması, demirbaş malzemelere zarar verilmesi.
    7. Genel sağlığı tehlikeye düşürecek fiillerde bulunmak yasaktır.
    8. Her ne suretle olursa olsun umuma ait yerleri kirletmek.

     

     

    Sağlık, Emniyet ve Selametle İlgili Kurallar

    Madde 6- Aşağıdaki durum ve fiiller yasaktır.

     

    1. İlgili Kurum ve Belediyeden gerekli izinleri almadan kamping olmayan yerlere ve kamuya ait alanlara karavan koyarak işgal etmek, kamp ortamı yaratmak.
    2. Herhangi bir izin almadan, kaldırım ve yollarda kazı yapmak, direk vb. şeyleri dikmek, tahribata sebep olmak.
    3. Kamu ortak kullanım alanları üzerine Belediyeden izin alınmadan; büfe, ATM, ürün tanıtım standı ve kart satış kabini vb. şeyleri koymak.
    4. Araç park etmek için yer ayırma amaçlı veya araç park edilmesini önlemek amacıyla yollara ve kaldırımlara zincir çekmek, çiçeklik vb. şeyleri koymak, ya da herhangi bir maksat ile fiziki engel oluşturmak.
    5. Kapı, pencere, duvar, saçak gibi dışarıdan görülen yerleri kapatmak için, tente olarak hasır, çuval, bez vs. gibi görünüşleri çirkin maddeleri asmak, takmak.
    6. Yol üzerindeki binaların yüzlerine bayrak, levha, afiş ve benzerlerini sağlam bir şekilde sabitlememek.
    7. Belediyeye ait direk, durak, lamba, levha vb. araç ve gereçlerini kırmak, bozmak ve tahrip etmek.
    8. Binaların caddeden görülecek kısımlarına kötü görüntü arz eden malzeme koymak, gıda maddeleri asmak ve kurutmak.
    9. Binaların dış yüzeylerine takılacak olan klima, anten vb. malzemelerin, komşu bina sakinlerine ve gelip geçenlere zarar verecek şekilde monte etmek.
    10. Binalarda bulunan pencere, balkon, teras vb. yerlere gerekli tedbirleri almadan çiçek saksısı, testi ve her türlü eşyayı koymak.
    11. Dükkanların sokak veya caddeye bakan yüzlerine yayaların geliş geçişine engel olacak şekilde çivi, çengel vb. şeyleri çakarak herhangi bir malzeme asmak, dükkân önlerine ve kaldırımlara halı, yolluk vb. malzeme sermek.
    12. Belediyeden izin almaksızın Ürgüp Belediyesi Tabela ve Işık Yönetmeliği gereğince bina ve işyerleri önüne gelip geçenlere zarar verecek şekilde tente, siperlik yapmak, tretuvarların üzerine her çeşit işaret levhası, reklam panoları dikmek.
    13. Meydan yol ve tretuvarlarda gece yapılacak her türlü tamirat ve hafriyat çalışmalarında uyarıcı ışıklar kullanmamak dahil gerekli önlemleri almamak.
    14. Belediyece konulmuş her nevi direk, lamba, çeşme muslukları, çöp kutuları, reklam elemanları, banklar, sabit ve hareketli alet, edevat vb. araç ve gereçlerini, sokak levhaları ile kapı numaralarını, durak ve tabelalarını, kırmak, bozmak ve tahrip etmek, düşürmek, yerlerini değiştirmek.
    15. Umumum kullanımına mahsus yol, meydan, tretuvar vb. yerleri herhangi bir şekilde izinsiz olarak kapatmak, bu yerlere çukur açmak; tümsek yapmak, gelip geçenlere zorluk vermek.
    16. Belediyenin bakım ve sorumluluğunda olan kamunun yararlandığı ve gelip geçtiği yol kenarları, alt ve üst geçitler, yeşil alanlar vb. yerlere, ağaçlara, banklara, kaldırımlara, duraklara ve direklere ilan yapıştırmak, isim yazmak, şekil çizmek gibi yöntemlerle zarar vermek.
    17. Belediyeye ait çalışmalarda yolların idaremizce kapatılmasına rağmen izin almaksızın açılarak, müdahalede bulunmak.
    18. Mülkiyeti devlet hazinesine ait ve Belediyemiz kontrolünde bulunan kamusal alanlarda (yeşil alan, park, yol, kaldırım vb.) her ne amaçla olursa olsun toprak almak, tesviye yapmak gibi fiziki müdahalede bulunmak, ekip biçmek, ağaç dikmek, tel çit vb. ile çevirip kontrol altına almak.
    19. Atık su, yağmur suyu, içme suyu sistemleri ile ilgili yeraltı ve yerüstü yapılarına müdahale etmek.
    20. Şehir içerisinde kapalı ve açık alanlarda her türlü hurda biriktirip depolamak.

     

    İmar ile İlgili Kurallar

    Madde 7- Aşağıdaki durum ve fiiller yasaktır.

     

    1. Belediyeden ve diğer kurumlardan yıkım ruhsatı ve izni almadan yıkım yapmak.
    2. Yıkım işlemi sonrasında oluşan inşaat molozlarını taşımayarak parsel üzerinde bırakmak ve molozları Ürgüp Belediyesinin belirlemiş olduğu moloz döküm sahaları dışındaki alanlara dökmek.
    3. Belediye encümeni tarafından alınan kararla belirlenmiş olan inşaat çalışma saatleri dışında faaliyette bulunmak.
    4. İnşaat halindeki tamamlanmamış binalar, yıkılacak derecedeki binalar ile içinde oturulamayacak kadar harabe yapılar için sahipleri tarafından gerekli emniyet tedbirlerinin alınmaması.
    5. İnşaatların: yapı sahibi, yapı müteahhidi, ada-parsel ve fenni mesul vb. bilgilerini gösterir minimum 50*70 cm. ebatlarındaki tabelayı inşaatın görünür yerine asmamak.
    6. İnşaatlarda işgaliye ödenen saç, ahşap plaka vb. perde ile çevrili kısım haricinde, kamunu ortak kullanım alanları üzerinde herhangi bir iş yapmak, işgaliye ödenen kısımdaki yol ve tretuvarın vasfını bozmak ve tahrip etmek.
    7. Belediyeden yapı iskele belgesi alınmadan iskele kurularak bina cephelerinde çalışma yapılması
    8. Her türlü bina ve inşaat dahilinde çıkan suları, yollara veya yaya kaldırımlarına bırakmak.
    9. İnşaat çalışması yapılan bölgede yapılan çalışma izinli, ruhsatlı olsa dahi iş güvenliği ve 3.şahıs güvenliğini almayarak (gerekli işaret, işaretçi, işaretlemeler ile ihtiyaca göre tedbirleri almamak, gerekli izinleri almadan çalışma yolu kapatmak veya kısmi süreli duraksatmak) çalışma yapmak.
    10. İnşaat firmasında çalışan iş makinalarının yola sabitleme aşamasında tutucu ayakların zemine zarar vermeyecek şekilde uygun malzeme ile gerekli önlemleri almamak.
    11. Kum, kireç, demir, çimento gibi inşaat malzemeleri doğrudan doğruya inşaat içine yıkılacaktır.
    12. İş yerinin önüne proje dışı ilave çıkmak, parmaklık, tente yapmak yasaktır.

     

     

     

     

     

                 Park ve Bahçeler İle İlgili Kurallar

            Madde 8- Aşağıdaki durum ve fiiller yasaktır.

     

    1. Bahçelerden sarkan ağaç dallarının yaya veya motorlu araçların geçişlerinin engelleyecek şekilde aşağı sarkmasını önlememek
    2. Ağaçlara fidanlara her ne surette olursa olsun zarar vermek, ağaçları ve fidanları kesmek.
    3. Umumi parklardaki kent mobilyalarına (bank, piknik masası, kamelya pergola vb.) çocuk oyun ekipmanlarına, açık hava spor ekipmanlarına, anıt ve eserlere, diğer peyzaj ve yapısal donatı elemanlarına zarar vermek.
    4. Parklarda yasak olan yerlerde, cadde, sokak ve meydanlarda piknik yapmak, mangal yakmak, çadır kurmak, ateş yakmak.
    5. Cadde ve sokaklar ile Belediyeye ait yeşil alan ve parklarda dikili bulunan çiçek, ağaç ve çalıların koparılması, budanması, kesilmesi, dallarının kırılması, gübre vb. madde verilmesi, ilaçlanması, bitkilere kimyasal madde sürülmesi veya dökülmesi, etrafının bozulması, tahrip edilmesi, kurumasına sebep olmak ve doğal formunu bozacak müdahalede bulunmak.
    6. Parklara ve umuma mahsus her türlü istirahat yerlerine kabuklu yemiş vb. çöp atıklarının atılarak çevrenin kirletilmesi.
    7. Dinlenme parklarında halkı rahatsız edecek şekilde her türlü oyun oynamak, huzur ve sükûnu bozacak şekilde davranışlarda bulunmak.
    8. Bahçelerde veya özel mülkiyetinde bulunan ağaçların, çalı gruplarının budamasını yapmayıp komşu parsellere ve yaya geçişini engelleyecek şekilde dışarı sarkmasına meydan vermek.
    9. Açık alanlarda bulunan ve kamunun kullanımına sunulan park ve bahçelerde bank (oturma yerleri) ve benzerlerini oturma maksadı dışında kullanmak, Belediyemiz tarafından belirli yerlere konulan bankların yerlerini değiştirmek.

     

     

    Evcil, Sokak ve Ahır Hayvanları ile İlgili Kurallar

    Madde 9- Aşağıdaki durum ve fiiller yasaktır.

     

    1. Belediyece belirlenen hayvan pazarı ya da kurban pazarı satış ve kesim yeri dışında hayvan satışı yapmak, barındırmak, bekletmek ve kesim yapmak.
    2. Belediyemizce izin verilen alanlar haricinde hayvancılık faaliyeti yapılamaz.
    3. Her türlü hayvan ölülerini her nerede olursa olsun açıkta bırakmak, umuma mahsus yerlere atmak veya izinsiz gömmek.
    4. Sahipli evcil hayvanların kamusal alanlarda dışkısını yaptığı durumlarda sahibi tarafından bir torba içine toplanarak çöp kutusuna atmamak.
    5. Sokak hayvanlarını beslemek amacı ile Belediyenin belirlemiş olduğu alanlar haricinde kaldırım, yol, tretuvar, alt geçit, yaya geçitleri gibi kamuya ait alanlara yemek atıkları bırakmak.
    6. Kümes, ahır ve ağıl hayvanlarını sokaklara başıboş bırakmak, park, arsa, cami ve diğer mabetlerin avlularında otlatmak ve bu hayvanların umuma mahsus yerleri kirletmelerine neden olmak.
    7. Evlerde beslenen güvercinler için her türlü tedbir alınacak olup, çevreye rahatsızlık verecek şekilde güvercin beslemek.
    8. Büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarının beslenen alanda sinek, haşere vb. oluşumuna sebebiyet verecek gerekli tedbirleri almamak. (Toz, Kireç, İlaçlama vb.)
    9. Büyükbaş, küçükbaş ve kümes hayvanlarının katı ve sıvı atıklarını açıkta bırakmak, çevre sağlığını tehdit edecek şekilde açık alana atmak.

     

           İlan ve Reklam ile İlgili Kurallar

           Madde 10- Aşağıdaki durum ve filler yasaktır

     

    1. Belediyeden gerekli izinleri almadan işyeri önü, cadde, sokak, karayolları, boş arsa gibi yerlere totem, reklam, yön ve işaret tabelası koymak.
    2. Belediye sınırları içerisinde ‘‘Ürgüp Belediyesi Tabela ve Cephe Yönetmeliği’’ hükümlerine aykırı olarak reklam tanıtım unsuru koymak. (Dış aydınlatmada gün ışığı veya amber dışındaki ışıklar kullanılmayacaktır.)
    3. Tüm işyerlerinin, kurum ve müesseselerin ticari ve tanıtım levhalarını, her türlü ilan, reklam unsurunu Belediyemizden izin almadan asması, takması veya tesis etmesi.
    4. Belediyeden izin olmaksızın Belediyeye ait isim, amblem, logo vb. unsurları kullanmak.
    5. Süreli ilan ve reklamları süre sonunda kaldırmamak.
    6. Belediyeden izin almaksızın tabela, afiş, ilan ve duyuru asmak, bina yüzlerine veya herhangi bir yere resim yapıştırmak, meskenlerin kapılarına ve kapılardan içeri broşür, insert vb. atmak.
    7. Her türlü ilan, reklam ve tanıtım unsurlarının bulunduğu yere sağlam monte edilmemesi, can ve mal güvenliğini tehdit eden reklam araçlarının kaldırılmaması.
    8. Asılan reklam tabelalarının komşu esnafların görünümünü engellemesi, yan veya bitişikteki bina veya ikametgahlara zarar vermek, ışıklı panolarının meskenlere rahatsızlık vermemesi için gerekli önlemleri almamak.

     

    Gezici ve Sabit Satıcılar ile İlgili Kurallar

    Madde 11- Aşağıdaki durum fiiller yasaktır

     

    1. Ana caddelerde ve mahalle aralarında satıcılık yapmak yasaktır.
    2. İzinli satıcıların Belediyece izin verilen ürün dışında bir şey satması.
    3. Gezici satış yapma izni olmadan satış yapılması.
    4. Simit türü benzeri unlu mamullerin satışı için belediyece belirlenecek standartlardaki araçlarda satış yapılması şartı ile izin verilebilir. Bu araçlar kesinlikle camekânla kapalı olacak, ürünlere kesinlikle çıplak elle temas edilmeyecektir.
    5. Belediyece izin verilmeyen yerlerde gezici satıcılık yapılamaz.
    6. Gezici ve sabit olarak izinli satış yapanlar, sattıkları malları nereden aldıklarını belirten alış faturasını daima yanlarında bulunduracak ve her isteyişte göstereceklerdir.
    7. Gezici ve sabit satıcıların açıkta ya da ambalajsız, bardakta su, ayran vb. satmaları.
    8. Pişirilmeden, yıkanmadan ve soyulmadan yenen gıda maddeleri kullanılmamış kağıtlara sarılacak ve el değmeden müşterilere verilecektir. Bu maddelerin müşteri tarafından elle tutulup bırakılmasına müsaade edilmeyecektir.
    9. İzinli satıcılar Belediyece belirlenen ve işaretlenen alan dışında satış yapması, alanın dışına taşması.
    10. El sanatları ürünlerinin satışı için Belediyemizce yer gösterilen alanlarda fabrikasyon ürünlerin satılması.
    11. Yüksek sesle bağırarak, ses yükseltici hoparlörlü araç ile meskûn mahal içerisinde veya her türlü pazaryeri ve umumun bulunduğu alanlarda satış veya reklam yapmak, huzur bozucu neşriyat (yayın) yapmak havalı klakson çalmak yasaktır.

     

     

     

    Trafik ile İlgili Kurallar

    Madde 12- Aşağıdaki durum fiiller yasaktır.

       

    1. Kaldırımlarda engelliler için yapılmış olan yol ve rampalara araç park etmek veya engel teşkil edecek her türlü malzeme koymak.
    2. Belediye sınırları içerisinde, toplu taşıma araçlarına ait duraklarda motorlu ya da motorsuz araçlar ile durmak, park etmek ya da bekleme yapmak.
    3. Ruhsatlı otoparklar dışında park eden araçlardan ücret almak ve değnekçilik yapmak.
    4. Toprak, kum, çimento, mıcır, kömür tozu, talaş vb. katı ya da sıvı, sızıntı veya akıntıya sebep olabilecek malzemeleri taşıyan araçların, taşıdıkları malzemelerin yollara dökülmesini önleyici tedbir almayarak bu malzemelerin yollara dökülmesine ve uçuşmasına neden olmak. Hafriyat vb. malzeme nakli yapan araçlar ile brandası olmayan ve tekerleri çamurlu bir şekilde trafiğe çıkmak.
    5. Çöp konteynerlerinin boşaltılmasını engelleyecek araç park etmek.
    6. İşyerlerinin önlerine, kaldırım veya yola, yaya ve sürücülerin dikkatini bozacak şekilde lazer ve ışıldak vb. elemanları koymak.
    7. İlçe Trafik Komisyonu kararı ile açılış ve kapanış saatleri belirlenen araç trafiğine kapalı alanlarda, giriş çıkış saatlerine uymayarak zamanında kapalı alanı terk etmemek.
    8. Yaya yolu ve kaldırımlar üzerine araç park ederek yaya geçişini engellemek.
    9. Belediye ekiplerince yapılan çalışma sahası içine (kaldırım, yol, asfalt vb.) araçla girmek, park etmek, alınan güvenlik önlemlerine zarar vermek.
    10. Cadde, meydan, sokak, park alanı, cep vb. kamusal alanlara; ticari amaçlı olarak satılık ve kiralık ibaresi yazılı araç koymak.
    11. Yangın musluğu, doğalgaz kutusu vb. yerlerin kullanımını engelleyecek şekilde motorlu veya motorsuz araçları park etmek.
    12. Şehir içerisinde yoğun olarak kullanılan cadde, sokak, meydan ile kamuya ait bina önleri ve kamunun kullanımına açık alanlarda kamyon, tır, iş makinası, otobüs vb. araçları park etmek veya yolun bozulmasına sebep olmak.
    13. Yükleme, taşıma ve boşaltma gibi çalışmaları trafik akışına engel olacak, halkı rahatsız edecek ve çevreye zarar verecek şekilde yapmak, işlem bittikten sonra çevreyi temiz bırakmamak.
    14. İlçemiz genelinde giriş-çıkışları kontrollü olarak sağlanan ve girişinde tabela ile yasak olduğu belirtilmiş alanlara araçla girmek.
    15. Terminal, garaj, minibüs, taksi vb. duraklarda çığırtkanlık yapmak.
    16. Akaryakıt taşıyan araçlar seyir halindeyken ve park yapınca yola, sokağa, vb. yerlere akaryakıt, yağ, vb. sıvıların dökülmemesi için gerekli tedbirleri almamak.
    17. At arabaları ile bulvar, cadde gibi ana arterlere girmek.
    18. Belediyeye ait otoparklarda araçlar için belirlenen çizgilerin dışına park yapmak ve otopark alanında giriş çıkışları etkilemek.
    19. Belediyemiz ile sözleşme yapan şehir içi yolcu taşıma servisleri, sözleşme hükümleri aksine hareket edemez.
    20. Her türlü kazılarda emniyet tedbirleri almak ve gerekli uyarıcı levhalar koymak zorunludur.

     

     

     

         

             

     

              Daimî ve Geçici Pazar Yerleri ile İlgili Kurallar

              Madde 13- Aşağıdaki durumlar ve fiiller yasaktır. 

      

    1. Görevli memurlara görevlerinin ifası ile ilgili zorluk çıkarmak, her ne suretle olursa olsun pazarın nizam ve intizamını bozacak hal ve hareketlerde bulunmak.
    2. Pazar alanında gerekli güvenlik tedbirlerini almadan çadır kurmak, (Şemsiye, çadır ve gölgelik, kurulmasının / sökülmesinin güvenliğinden kullanan pazarcı sorumludur.) ürün kasaları vb. malzemelerin düşüp devrilmesini engelleyici tedbirler almamak.
    3. Bozuk, kırık, ayarsız, damgasız terazileri kullanmak, eksik tartmak veya tartı aletlerini müşterilerin görebileceği yere koymamak.
    4. Pazar yerlerinde kendi yetiştirdiği sebze ve meyveyi satanlar, ilgili kurumlardan üretici olduklarına dair belgeleri almak, yanında bulundurmak ve sorulduğunda ibraz etmek zorundadır.
    5. Pazar yerlerinde ısınmak, aydınlanmak ve atık malzemeyi yok etmek amacı ile ateş yakmak.
    6. Belediyemizce belirlenen Pazar yeri işgaliye vb. ücretlerini ödememek veya ödemekte zorluk çıkarmak.
    7. Belediyemiz tarafından belirlenen ve esnafın mallarını satmak için koyacağı tezgahların cinsi, şekli ve ölçüleri ile ilgili kurallara uymamak.
    8. Can ve mal güvenliğini tehlikeye düşürecek her türlü parlayıcı, yanıcı, patlayıcı maddeler kullanılması ve bulundurulması.

     

    1. Pazar alanında tezgahlar arasında veya tezgâh üzerinde ayakta ya da oturarak satış yapmak.
    2. Pazar yerleri giriş-çıkış alanlarına ve Pazar içerisinde motorlu veya motorsuz araçlarla (engelli vatandaşların özel durumlarından dolayı kullandıkları araçlar hariç) girmek.
    3. Tarihi geçmiş, çürümüş veya bozulmuş gıda maddesi satışı yapmak.
    4. Estetik görünümü bozacak şekilde direk, levha, tabela benzeri şeyler asmak çakmak, dikmek, tanıtıcı bayrak, pankart veya flama asmak.

     

    1. Tezgâh açan diğer esnafların görünümünü engellemek.

     

    1. Mesken, site – apartman ve dükkân gibi taşınmaz malların kapılarının önlerini geçilmez şekilde kapatmak, duvarlara çivi çakmak, bahçe çitlerine, pencere demirlerine ve ayrıca yol, kaldırım, aydınlatma, telefon direği gibi kamu mallarına ip bağlamak vb. zarar verici hareketlerde bulunmak.
    2. Pazarın kurulduğu günler dışında her ne sebeple olursa olsun herhangi bir mal veya tezgah bırakarak işgal etmek.
    3. Tahsisli satış yerlerini devir eden ve devir alan esnafların iştigal konuları uygun olmalıdır. Tahsisli satış yerini bölerek ayrı bir satış yeri oluşturmak, iştigal konusu dışında faaliyette bulunmak.
    4. Pazarcılar Belediyece belirlenen saatlerde faaliyette bulunurlar. Belirlenen saatler dışında; satış yapmak, mal getirmek ve araç bulundurmak.

     

     

     

    Belediyenin Ruhsatına Tabi İşyerlerinin Uyması Gereken Kurallar

    Madde 14- Aşağıdaki durumlar ve fiiller yasaktır.

     

     

    1. Belediyenin ruhsatına tabi ticari faaliyette bulunan tüm iş yerleri, Belediyeden İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı almak zorundadır.
    2. Belediyenin ruhsatına tabi işyerlerinde; Belediyeden veya ilgili kurumlardan alınmış ruhsat, vergi levhası, satışının yapıyorsa alkollü içki satışı izin belgesinin işyerinin görülür bir yerinde asılı olması mecburidir.
    3. İşyerleri ruhsatlandırılmış alan dışında ticari faaliyette bulunamaz, teşhir amaçlı da olsa hiçbir şekilde mal ve malzeme bulunduramaz.
    4. İşyerini kapatan ve faaliyetlerine son veren esnafların işyeri açma ve çalıştırma ruhsatını iptal ettirmek için yazılı olarak Belediyemize müracaat etmemesi.
    5. İşyeri sahibi / yetkilisi, denetim konusu ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi işyerinde bulunduracak, istenildiğinde de denetim ekiplerine verecek ve kolaylık gösterecektir.
    6. Belediye ruhsatına tabi işyerleri Belediyece belirlenen açma ve kapatma saatine uymak zorundadır.
    7. Türk Bayrağı Tüzüğünün 17. Maddesi; İşyeri, konut vb. özel yerlere Milli Bayramlarda, Resmi Bayramlarda, Kurtuluş ve Atatürk`ü anma günlerinde Bayrak asabilir hükmü gereğince iş yerlerine solmuş, deforme olmuş, yırtılmış ve özelliğini kaybetmiş bayrak asmak.
    8. İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatında belirtilen faaliyet konusu dışında başka bir iş ile iştigal edilmesi.
    9. Hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla faaliyet konusuna göre Fabrika, Fırın, Han, Hamam, Pansiyon, Otel, İşhanı gibi yerlerde gerekli durumlarda bacalara siklon veya sulu filtre takılacak, bunlar devamlı surette çalışır durumda olacak ve bacalar çevre binalardan 2 metre yükseklikte olacaktır.
    10. İçkili ruhsat kapsamı dışındaki tüm işyerlerinde içki içmek, içki içenlere müsamaha etmek.
    11. İşyerlerinde üretilen çöp vb. atıkların toplanması ve muhafazası için gerekli tedbirleri almamak.
    12. İlçemiz sınırları içerisinde WC bulundurulması zorunlu işyerlerinde tuvaletleri temiz tutmamak, sifon, temiz su, sıvı sabun, tuvalet kâğıdı ve peçete bulundurmamak.
    13. İşletmenin içine ve kullanım alanı dışına elektronik oyun aletleri (Langırt, Boks Makinası, Oyuncak Makinası vb.) koymak. (Bu makinalar faaliyet konusu ile uygun işyerlerinde kapalı alanlarda bulundurabilir.)
    14. İşyerleri önünde satış ve davet amacı ile çığırtkanlık yapmak.
    15. İşyerlerinde son kullanma tarihi geçmiş ürünleri satışa sunmak.
    16. Satışa sunulan mallara müşterinin okuyacağı şekilde etiket takmak zorunludur.
    17. Gıda üretimi ve satışı yapılan işyerlerinde kullanılan teçhizat ve ekipmanlar temiz olacaktır.
    18. Bozulabilecek besin maddelerinin uygun şartlarda teşhir ve muhafaza edilmemesi.
    19. İşyerlerinin genel temizliğinin yapılması zorunludur.
    20. Açıkta ve hijyenik şartları taşımayan araçlarla ekmek taşınması, işyerlerinin dışında ve açıkta (cadde, sokak vb. yerlerde) ekmek bulundurulması ve satılması.
    21. Satışa sunulan malları müşteriye vermek zorunludur.
    22. İşyerlerinin fiyat listelerini görünür yere asması zorunludur.
    23. Yıkanmadan, soyulmadan, pişirilmeden yenilip içilebilen gıda maddeleri açıkta bulundurulamaz ve satılamaz.
    24. Gıda ile ilgili işyerlerini zararlı canlılar ile toz ve duman gibi çevresel kirleticilerin girmesini önleyecek biçimde tesis etmemek veya bu şekilde muhafaza etmemek.
    25. Cadde ve yol üzerine sandalye ve tabure koyarak oturmak.
    26. Berber, Kuaför ve Güzellik Salonlarında kullanılan malzemelerin temizliğine ve işyerlerinin genel temizliğine riayet etmemek, malzemelerin günlük periyodik olarak dezenfekte edip temizlememek, steril cihazı bulundurmamak bu minvalde hijyenik bir ortamın gerektirdiği önlemi ve uygulamaları yapmamak.
    27. Bu yönetmelikte yazılmayan ancak ihtiyaç duyulan hallerde benzeri hükümler uygulanır.

     

     

     

    Yangın ile İlgili Uyulması Gereken Kurallar

    Madde 15- Aşağıdaki durum ve fiiller yasaktır.  

     

    1. Dükkân, Mağaza, İmalathane, Fabrika gibi halkın alışveriş yaptığı yerler ile umuma açık olan ve halkın toplu bir şekilde bulunduğu yerlerde muayeneleri yapılmış sayıda yangın söndürme cihazı bulundurmadan çalışmak.
    2. İtfaiye araçlarının hareket kabiliyetlerini engelleyecek şekilde kavşak, sokak girişi vb. yerlere araç park etmek yasaktır.
    3. İlçe dahilinde meskûn sahalar arasında dolu veya boş olarak LPG tüp kamyonları ile akaryakıt tankerlerinin park edilmesi.
    4. Yangın muslukları bulunan yerlerde; yangın musluklarına zarar vermek, üstlerini kapatmak, bu musluklardan ve Belediye araçlarının su aldığı depolardan su almayı engelleyecek hal ve hareketlerde bulunmak, araç park etmek ve musluklardan amacı dışında su almak.
    5. Binalarda bulunan kalorifer ve soba bacaları ile işyerlerine ait bacaların her yıl düzenli olarak temizlenmesi ve yangına karşı gerekli tedbirlerin alınmaması.
    6. Halkın toplu olarak bulunduğu yerler ile mutfak bölümü bulunmayan bilumum işyerlerinde yemek pişirme, çay yapma vb. amaçlı LPG tüpü kullanmak.
    7. Yerleşim yerlerinde; kâğıt, ot, çöp vb. şeyleri her ne maksatla olursa olsun yakmak.

                     

      

    ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

    Ceza Hükümleri, Yürürlük, Yürütme ve Son Hükümler

     

                Ceza Hükümleri

                         

    Madde 16- Bu yönetmelikte belirtilen hükümlere uyulup uyulmadığının tespitini belediye        zabıtası veya konusuna göre ilgili belediye görevlileri yapar. Bu yönetmelikte belirtilen Emir ve Yasaklara aykırı hareket edenlere 1608 sayılı Kanunun 1. Maddesi ve 5326 sayılı Kanunun 32. Maddesi 1. Fıkrası gereği işlem yapılır. Bu yönetmelik hükümlerinden ilgili özel mevzuat hükümlerine aykırılıkları görülenler uygulanmaz.

     

                Yürürlükten Kaldırılan Yönetmelik

     

    Madde 17- 03.04.2007 tarihli ve 2007/33 sayılı Ürgüp Belediyesi Meclis kararı ile yürürlüğe konulan Belediye Emir ve Yasakları Uygulama Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

     

                 Yürürlük

     

    Madde 18- Bu yönetmelik Ürgüp Belediye Meclisince 2025/02 sayı 08.01.2025 tarihinde kabul edilip 3011 Sayılı kanunun 2. Maddesi uyarınca ilanı takiben yürürlüğe girmiştir.

     

                Yürütme

     

    Madde 19- Bu yönetmelik hükümlerini Ürgüp Belediye Başkanı yürütür.